Kako odabrati savršen ženski parfem?

Izbor parfema je vrlo ličan i intiman proces traženja mirisa koji odražava vašu prirodu i na najbolji način govori o osobi koja ga nosi. Ženski parfemi su raznovrsni: jaki, slabi, cvetni, mošusni, voćni, slatkasti, osvežavajući…, teško je izdvojiti najbolje vrste, ili prepoznati one koji će nam najbolje odgovarati. Teško jeste, ali nije ni nemoguće.

Čulo mirisa je vaš najvažniji vodič, ali se i celokupna ponuda može suziti na nekoliko izabranih nota za lakše biranje. 

Treba imati na umu da svakoj dami treba više od jednog parfema pa se može odabrati miris za dnevne varijante, parfem za noćne izlaske, miris za zimu, za toplo vreme…

Mi smo spremili predloge i preporuke za najbolji i najefikasniji način da se pronađe brend i vrsta parfemskog mirisa koji će biti savršen za određene prilike.

Morate razumeti kakav sastav imaju ženski parfemi i šta to donosi

Parfem nastaje uz pomoć veštačkih i prirodnih sastojaka pa se dobija konačna ženska mirisna nota koja je orijentalna, cvetna, drvenasta, osvežavajuća…

Videli ste da i muški i ženski parfemi imaju tri nivoa, tj. mirisne note u tri komponente: gornje note, srednje i bazni mirisi.

Bazne note daju jačinu i dužinu trajanja parfema i najčešće su amber, mošus i vanila, srednje note čine srce parfema i obično su cvetne ili voćne, a gornje note su mirisi koje prvo osete naša čula pre srednjih tonova i obično su citrusne ili voćne.

Svaki miris se pravi po posebnom receptu gde se kombinuju sastojci u određenim odnosima i tako nastaju interesantne kombinacije koje nekome odgovaraju više, a nekome manje.

Obično se jači ženski parfemi, sa dužim trajanjem i intenzivnijim mirisima biraju za veče ili tokom zime, a primer toga je orijentalni ili začinski miris, a lagane osvežavajuće note su pogodne za dnevne mirise i toplo vreme. 

Ovakvim izborom ne samo da će biti prijatnije vama, nego i osobama oko vas jer jaki parfemi u zatvorenom prostoru mogu da smetaju pojedinima i zato je najbolje kombinovati različite linije.

Jedan miris ima nekoliko opcija različite jačine

EDT je skraćenica od Eau de Toilette koja sadrži najmanji procenat parfemskog ulja, između 5-15%. Ovakav miris se može nositi u zatvorenim prostorima, tokom zimskog perioda, idealan je za posao i sastanke…i nikome neće smetati, a vi možete uživati u omiljenom parfemu.

EDP je Eau de Parfume ima veću koncentraciju koja sadrži između 15 i 20% parfemisanog ulja. Samim tim traje mnogo duže i jači je na koži.

Parfume je najjača opcija jedne mirisne linije do čak 40% mirisa u bazi parfema pa i najduže traje i najjače miriše. Treba biti oprezan kod ovih vrsta i nanositi ih samo onda kada to prilika dozvoljava jer su intenzivni.

Kako se parfem ponaša na koži?

Tip kože, PH vrednost, pigmentacija, prirodan miris su elementi koji utiču na sam parfem, trajanje i intenzitet. Upravo zbog toga kod nekoga on miriše bolje, a kod nekog deluje mnogo blaže.

Najbolje je potražiti savet od stručnih prodavaca za potpuno razumevanje, ali postoje neke smernice koje vam mogu pomoći pri odabiru:

  • Suva koža i bleđi ten su pogodniji za citrusne i cvetne parfeme, one koje asociraju na prirodu, drvene i zelene.
  • Tamna koža i masni tip kože će se bolje uklopiti sa težim parfemima kao što su orijentalni, začinjeni, slatki, kožni, balsamik tonovima…

Ipak, izbor je složeniji pa se samo uz pažljivo praćenje kako se parfem ponaša baš na vašoj koži možete pronaći savršen ženski miris koji kao da je kreiran za vas.

Naprskajte ga na pulsirajuće tačke i ostavite nekoliko časova da reaguje na koži. To će vam pokazati kako se ponaša, ali i kako polako blede gornji i srednji tonovi pa vam ostaje bazni miris i koliko on traje na koži.

Na isti način ga nanosite svaki put i nema potrebe da ga prskate po garderobi, kosi ili telu jer se tako bespotrebno troši, a najjači miris daje ako se naprska iza uveta, na zglobove šake i lakta.  Ako želite intenzivniji miris, nećete ga dobiti nanošenjem veće količine, već birajte čist parfem umesto parfemisane ili toaletne vode.

Postoji još puno smernica za izbor odgovarajućeg ženskog parfema – prema daminim godinama, prema načinu nanošenja, veličini bočice…

Na početku smo rekli da je izbor parfema intiman i ličan proces i upravo zato konačna odluka zavisi od osećanja koje u vama izaziva odabrana bočica. Može vam se dopadati više vrsta i različiti parfemi u kojima možete uživati u svim prilikama i tokom čitave godine.

Uz ove savete možete čak i da prepoznate najbolje mirise samo uz pomoć spiska sastojaka i opisa mirisa pa iskoristite mogućnost i poručite parfeme online, svetskih brendova koji su pokazali da traju i vrede, ali i manje poznati koji am se mogu učiniti prihvatljivim. Igrajte se i kreirajte nevidljivu magiju mirisa.