Grčevi kod beba i ishrana

Grčevi kod beba predstavljaju čest problem sa kojim se susreću mnogi roditelji, posebno tokom prvih nekoliko meseci bebinog života. Ovi grčevi obično se manifestuju kao bol i nelagodnost u abdomenu bebe i često su praćeni plačem i uznemirenošću bebe. Iako su ovakvi grčevi uobičajena pojava, mogu biti izuzetno iscrpljujući kako za bebu, tako i za roditelje.

Uzroci grčeva kod beba

Grčevi kod beba, koji se još nazivaju i kolike, su bolni napadi plača i uznemirenosti izazvani bolovima u abdomenu čiji konkretan i precizan uzrok zapravo i nije do kraja razjašnjen. Ipak, postoji nekoliko mogućih uzroka koji se razmatraju:

1. Na prvom mestu se razmatra nerazvijenost digestivnog sistema – novorođenčad imaju nerazvijen gastrointestinalni sistem, uključujući creva i mišiće u stomaku. Ovo može prouzrokovati probleme u varenju i eliminaciji gasova, što dovodi do grčeva.

2. Nadimanje i gasovi – bebe često gutaju vazduh tokom sisanja ili hranjenja iz flašice. Ovaj vazduh se nakuplja u stomaku i crevima što može uzrokovati nadimanje i bol.

3. Preosetljivost na spoljašnje nadražaje – bebe mogu biti preosetljive na svetlo, zvuk i druge spoljašnje nadražaje. Postoje indicije da ih ova preosetljivost može učiniti anksioznim i uznemirenim, što može dovesti i do grčeva.

4. Hormonske promene tokom trudnoće i porođaja mogu uticati na bebinu sposobnost da kontroliše mišiće u stomaku i crevima, što može dovesti do grčeva.

5. Prekomerna stimulacija – česte promene, buka ili neprestano uzimanje bebe na ruke takođe ponekad mogu izazvati grčeve.

Grčevi i ishrana

Jedna od tema koja se često povezuje sa grčevima kod beba jeste i ishrana, posebno kada je reč o korišćenju adaptiranog mleka. Adaptirana mleka različitih vrsta mogu se pronaći na tržištu, uključujući ona na bazi kravljeg ili sojinog mleka, ili neke druge varijante. Izbor odgovarajućeg tipa adaptiranog mleka može imati uticaja na zdravlje bebe i njen komfor.

Alergije i intolerancije

Grčevi kod beba ponekad mogu biti povezani i sa alergijskom reakcijom na sastojke u adaptiranom mleku, pa i o tome treba povesti računa. U takvim slučajevima preporučuju se posebne formule proizvedene tako da budu lakše za varenje.

Pravilna tehnika hranjenja takođe je izuzetno važna kako bi se smanjila mogućnost pojave grčeva kod beba. To uključuje vođenje računa o položaju bebe tokom hranjenja, kao i kontroli brzine hranjenja.

Neka istraživanja sugerišu da upotreba probiotika može pomoći u smanjenju grčeva kod beba, ali pre preduzimanja ovakvih koraka, neophodna je konsultacija sa lekarom.

Takođe, ukoliko su grčevi kod bebe česti i intenzivni, preporučuje se konsultacija sa pedijatrom koji će proceniti moguće uzroke grčeva i preporučiti odgovarajuće korake za lečenje ili promenu ishrane.

Važno je znati i da su grčevi kod beba najčešće privremeni i prolazni. Većina beba preraste grčeve do svog trećeg ili četvrtog meseca života, uporedo sa razvijanjem digestivnog sistema.

Tehnike za ublažavanje grčeva

Kako biste bebi olakšali bol i nelagodnost tokom grčeva, možete primeniti određene tehnike kao što su masiranje stomaka, primena toplote, promena položaja bebe, kao i nežno ljuljanje ili šetnja. Naravno, i kada je u pitanju olakšavanje simptoma grčeva, možete se konsultovati sa pedijatrom kako biste dobili odgovarajuće savete i o drugim mogućim strategijama ili promenama koje je neophodno napraviti.