Da li su preparati za sunčanje neophodni i tokom zime?

O kremama za sunčanje često razmišljamo samo kada započnemo sa dugotrajnim izlaganjem suncu tokom letnjeg perioda. Ipak, stvarno stanje je sasvim drugačije, pa ako želite da imate zdravu kožu i negovan izgled – preparati za sunčanje moraju biti obavezna kozmetika tokom svakog godišnjeg doba.

Ozonski omotač nije jednako jak kao pre tako da je i zračenje na zemlji intenzivnije nego nekoliko decenija ranije. Uz to, menja se i klima i broj sunčanih dana pa sunce ima dosta jači efekat na svakoga od nas nego što je to bilo ranije.

Preparati za sunčanje koje morate koristiti tokom čitave godine, a naročito zimi

Kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom su obavezne tokom čitave godine. iako se u nekim situacijama preporučuje i niži faktor, treba birati preparate za sunčanje sa najjačom zaštitom i SPF 50 i više.

To znači da možete na suncu biti 50min i duže, a da ne pretrpite oštećenja kože. važno je znati da ni jedan zaštitni faktor ne štiti 100%, pa treba biti umeren u izlaganju suncu i zaštiti se i fizičkim putem.

U preparate za sunčanje spadaju i ulja i losioni, a od vaših potreba zavisi i koju ćete vrstu odabrati.

Tokom leta se obavezno preporučuju vodootporna krema za sunčanje, ali zimi to ne mora da bude slučaj. Samo ako ćete biti izloženi naporu i znojiti se treba odabrati ovakve kreme, inače mogu da budu i sa klasičnom zaštitom.

Pošto se predlaže zaštita pre svakog izlaska napolje, trebalo bi imati i posebne preparate za sunčanje za lice jer su pogodnije za ovaj deo i lakše se upijaju pa se mogu nanositi kao podloga za šminku i pružiti odličnu zaštitu iako se dodaju slojevi kozmetike preko.

Zimi je sunce veoma štetno

Tokom zime intenzitet sunčevog zračenja se ne menja puno iako je temperatura dosta niža, a mnogi toga nisu svesni.

Naime, UV zračenje se ne može povezati sa temperaturom jer je ono prisutno i tokom zime iako je napolju hladno, ali sunčano. Čak i kroz oblake štetno zračenje prolazi pa ni oblačno vreme nije garant da sunce neće imati uticaj na našu kožu.

Posebno opasan je sneg tj. predeo pokriven snegom koji je ujedno i osunčan jer sneg deluje kao ogledalo pa je refleksija velika, a uticaj na kožu znatno veći nego što je tokom drugih zimskih dana.

Veće zračenje je na višim nadmorskim visinama pa je i svako zimovanje veći rizik od kožnih promena ako se ne koriste adekvatni preparati za sunčanje. Najbolje je ne razmišljati koliki je nivo štetnih zraka i kožu negovati svaki put pre izlaska na otvoreno jer će tako ona biti mnogo zaštićenija.

Šta se događa ako se ne zaštitimo od sunca tokom zimskog perioda?

Izlaganje suncu bez zaštite donosi velike probleme ne samo leti, već čak i tokom zimskog perioda. UVA i UVB zračenje prodire u dublji sloj kože i pravi trajne posledice. Naša koža pokušava da pruži otpor i menja boju, crveni, a na kraju dobija preplanuli ten da bi bila otpornija na uticaj sunca.

Koža u ovom slučaju ubrzano stari, a pod uticajem sunca menja se i površinski sloj i stvaraju se fleke, pege i hiperpigmentni delovi. Neke promene je moguće ublažiti, ali kada koža započne promene proces više nije moguće potpuno zaustaviti.

Dužim izlaganjem suncu bez zaštite se stvara rizik od pojave melanoma što je jedan od najagresivnijih kancera, kancer kože.

Tokom zime se na koži mogu stvoriti i opekotine od sunca, potpuno jednako kao i leti što je dokaz da je sunce jako i da može da šteti.

Manje je poznato, ali se uništava i prirodna otpornost kože pa je podložnija infekcijama i drugim problema jer je preteranim delovanjem sunčevih zraka. 

Pravilno nanošenje preparata je ključ dobre nege

Koliko god da je važno izabrati odgovarajuće preparate za sunčanje, još je važnije i da se oni nanose pravilno da bi bili efikasni u svojoj nezi.

Prvo je važno da se preparati za zaštitu od sunca nanose redovno, na svakih 2 sata ili češće, jer je to period kada je potrebno obnoviti zaštitni sloj na koži.

Osim toga, krema se mora naneti i u odgovarajućem sloju jer ako je pretanka, koža neće biti adekvatno zaštićena.

Obavezno je namazati lice i vrat, uši, ali i ruke jer su to najizloženiji delovi na našem telu. Za uzvrat ćete imati ujednačen ten i negovanu kožu koja će i kroz više decenija biti blistava i negovana.

Nabavite odgovarajuće preparate i negujte se pre nego što problem nastane jer je onda briga o koži mnogo teže. Sunce je izvor života, ali samo ako mu se dozirano izlažemo. Kreme i preparati za zaštitu od sunca su najbolji način takve odbrane.