Istine i zablude u vezi sa mašinama za sudove

Posedujete li mašinu za pranje posuđa u svojoj kuhinji? Vremenom su se napravila dva tabora, oni koji bez sudomašine ne mogu da zamisle ni jedan svoj dan, dok su s druge strane oni koji je i dalje smatraju nepotrebnim luksuzom i uređajem koji zahteva više vremena provedenog u pripremanju sudova za pranje, nego što to zahteva ručno pranje.

Ovakvo zapažanje i mišljenje proisteklo je ranijih godina kada je u starijim modelima mašina za sudove moralo da se stavi posuđe koje je prilično očišćeno od ostataka hrane i tragova masnoće, da bi ih mašina uredno i potpuno oprala. Danas, sa novim modelima i opcijama, mašine same prepoznaju nivo zaprljanosti sudova koji su postavljeni u nju, tako da takvih problema više nema. Već smo jednu zabludu raskrinkali, pa možemo u ovom ritmu da nastavimo dalje.

Višečlane porodice ne bi mogle ni da zamisle dan bez pranja sudova u mašini, jer nakon svakog obroka ostane hrpa tanjira, čaša, šolja, pribora za jelo i drugih komada posuđa, dok je kod manjih porodica očekivano mašina za sudove nešto što se ne koristi baš svakodnevno, već u prilikama kada postoji više zaprljanih sudova, kao nakon nekih slavlja, okupljanja… U oba slučaja, prilikom kupovine sudomašine postoje česte neodumice koje se javljaju i koje je potrebno rešiti.

Potrošnja vode prilikom rada sudomašine

Jedna od najvećih zabluda jeste ta da mašine za sudove troše ogromne količine vode i da na taj način predstavljaju opasnost za životnu sredinu. Verovatno ste i sami bili jedni od tih koji su razmišljali ovako. Ali, hajde da vidimo statističke podatke. Statistika kaže da slavine u toku rada u trajanju od jednog minuta mogu da ispuste od 3,5l do 7l vode. Takav osećaj se ne stiče, jer voda konstantno teče i ne uviđa se količina koja prolazi i odlazi kroz cevovod. Za kompletan rad nekog standardnog programa, mašina za sudove u proseku potroši 13,5l vode. Ovo dalje znači da mašina za pranje suđa potroši za kompletan period rada u jednom ciklusu količinu vode koja kroz slavinu istoči u periodu od 2 do 4 minuta. Računica je već jasna, zabluda je teška o tome ko više vode tokom pranja sudova troši.

Urtošak električne energije prilikom rada mašine za sudove

Još jedna česta zamka tiče se toga da će računi za potrošenu električnu energiju naprasno porasti ukoliko se domaćinstvu pridoda mašina za sudove. Hajde da otkrijemo i ovo i vidimo da li se radi o istini ili zabludi.

Tokom jednog ciklusa pranja, mašina za pranje sudova potroši određenu količinu električne energije koja je i predviđena i unapred poznata deklaracijom. S druge strane, električna energija se koristi za zagrejavanje vode kojom se peru sudovi. U takvom poređenju, za istu količinu sudova, tokom ručnog pranja se potroši duplo više električne energije za zagrejavanje vode, nego što potroši mašina za sudova u svom programu rada. Samim tim se dolazi do zaključka da je kupovina sudomašine ulaganje u dugoročne uštede.

Da li su Candy mašine za sudove dobar izbor?

Ime koje govori o nečemu bobmonastom, a koje znači zverski kvalitet. Candy mašine za sudove jedne su od prvih preporuka kada se pogledaju i pretraže iskustva i recenzije korisnika, tako da se radi o brendu koji se najradije bira kada govorimo o ovom uređaju za domaćinstvo. Osim vrhunskog kvaliteta i savremenog dizajna, Candy mašine za sudove nude brojne opcije, od ugradnih do samostojećih mašina za sudove, od većih modela sa većim kapacitetima, pa sve do mini sudomašina koje su najpraktičnije rešenje za manje kuhinje i kuhinje u kojima ne postoji mogućnost ugradnje regularnih, samostojećih modela. Samim tim, dolazimo do istine da su Candy mašine za sudove uvek izbor koji je i više nego dobar.

Uticaj sudomašine na zdravlje?

Ovo je zabluda koju ćemo odmah ukloniti!! Sudomašine su podrška zdravlju svake osobe, a posebno domaćica koje ozbiljan deo svog života provedu za šporetima i sudoperama. Ta podrška zdravlju ide u čak dva smera. Da li ste znali da osoba koja je zadužena za pranje sudova u kući, koja najčešće radi taj kućni posao, provede oko 250 sati za sudoperom u toku pranja, što je više od nedelju dana provedenih u jednom položaju u toku godine koji je i te kako naporan za kičmeni stub, noge i ruke? Umesto tog provednog vremena za sudoperom, sudomašina radi za vas, a ujedno vam bar u tom segmentu čuva kičmeni stub i ekstremitete od javljanja bola i ukočenosti. S druge strane, na sudove oprane u mašini za sudove bakterije se značajno manje zadržavaju i razmnožavaju, a ujedno ih temperatura kojom se peru u sudomašini uništava, što nije moguće tokom ručnog pranja iz praktičnih razloga. Samim tim, dolazi se do zaključka da mašina za sudove ima uticaj na zdravlje i to vrlo pozitivan.

Sada kada sagledate sve, da li ste sigurni da je ulaganje u sudomašinu luksuz i nepotreban izdatak?